Neodoljiva sarma

sarma, manirist, motanje

sarma, manirist, motanje

 

Ko nije probao sarmu, taj još uvek nije upoznao srpsku kuhinju. Posna ili masna, uvek je izuzetna poslastica za gurmane. Sama reč nastala je od turske reči sarmak, što znači motati ili umotavati.

I kada se sve to lepo upakuje ili umota, gozba je na vidiku. Možda nije svakodnevno na jelovniku, ali ni jedna svadba, slava ili sahrana ne mogu proći bez nje. Ona je obeležje okupljanja i često se mogu čuti takmičenja “Koliko sarmi si pojeo?” ili “Koliko sarmi možeš da pojedeš?”.

Dame koje vode računa o izgledu ne usuđuju se da pojedu više od dve, ali zato postoje oni koji pojedu, pa čak i do 10 sarmi! Znači, ima nešto u toj sarmi. To nešto je mleveno meso, luk i pirinač, koji kada se dobro ukrčkaju zamirišu na daleko.

Iako je sarma tradicionalno tursko jelo, popularna je na celom Balkanu toliko da je mnogi smatraju tradicionalnim delom njihove kuhinje. Pa, tako i mi. Pravi se od kiselog kupusa, ali se mogu koristiti i lišće vinove loze ili zelje, dok se mlavenom mesu i luku često dodaju i usitnjeni orasi.

Najukusnija je kada se sprema u velikim količinama, pa zato ne čudi što uvek okupi veliki broj ljudi.

Comments are closed.