Čarolija na ledu

čarolija na ledu

 

čarolija na ledu

Na planini ili u svom gradu, nezavisno od toga da li će pahulje zabeleti ulice i šume ili samo sunce izdaleka budi pozitivno raspoloženje, zimski sport koji sigurno možete da upražnjavate je klizanje. Ledene dvorane otvaraju svoju sezonu već u septembru.

Klizanjem se smatra kretanje po zaleđenoj površini pomoću klizaljki. Brzo, takmičarsko, umetničko ili samo rekreativno…Klizanje je sport koji se doživaljava na poseban način! Odlično za zdravlje, kondiciju, sportski, ali i umetnički duh, a pritom ne zahteva bogatstvo. Dovoljne su vam samo klizaljke (čija je cena zaista pristupačna, naravno – onih sasvim solidnih i iznad proseka, ali ne i profesionalnih) i dobra volja!

Klizanje i kondicija svakako ne mogu jedno bez drugog. Ipak, nema mesta panici! Čak i da niste u zavidnoj kondiciji, nakon prvog izlaska na led sledi vam upala mišića i povratak u top formu. Klizanje je jedan od najzdravijih zimskih sportova jer aktivira sve mišićne skupine kako bi telo održalo ravnotežu na ledu, a istvremeno ćete se sjajno zabaviti.

Klizanje i društvo su parametri koji se “podrazumevaju”. Iako najbolja drugarica, manje ili veće društvo,  nije u mogućnosti da pođe sa vama, budite sigurni da nećete biti sami. Ćaskanje, topljenje kalorija  i sticanje kondicije daje vam mogućnost da radite čak tri radnje u isto vreme i to sa zadovoljstvom!

A tek klizanje i romantika… Ova priča se ne sme zanemariti, jer su se mnoge prve i prave ljubavi dogodile baš tu – na ledu. Poziv na sastanak i to na sat vremena klizanja, otpiće led pod vašim nogama, a rukama i emocijama daće krila.

Klizanje i prirodni zakoni su nezamislivo usko povezani. Ako se do sada niste okušali u ovom sportu, poistovetite to sa vožnjom rolera. Zemljinu težu i prirodu je nemoguće poremetiti i ne pokušavajte, jer vam sleduju padovi na leđa. Klizanjem ćete još jednom obnoviti lekciju iz fizike.

Lepe stvari proizvodi umetnost, a klizanje je upravo to, čak i više. Blagotvorno utiče na zdravlje, telo, duh i raspoloženje. Na ledu se rađaju nova poznanstva, a druženje uz čaj, posle klizanje ima posebnu draž…

Zato, ukoliko niste ljubitelj skijanja, a prevazišli ste grudvanje i sankanje, pronađite najbliže klizalište i osetite čari ovog umetničkog sporta. Verujte na reč, ako se jednom usudite da stanete na iznajmljene klizaljke, sledeći put ćete to ubrzo ponoviti – ali na svojim!

Brzo klizanje je sport u kojem je cilj da se u što kraćem vremenu pređe određena udaljenost klizajući na ledu. U osnovnoj i najrasprostranjenijoj varijanti ovog sporta takmičari se takmiče na kružnoj stazi dužine 400 metara, koja može biti u dvorani ili na otvorenom.

Umetničko klizanje je zimski sport u kojima invidualci, parovi, ili grupe ljudi izvode skokove, piruete, i ostale poteze na ledu, često praćeni muzikom. Klizači se takmiče u više nivoa, od početnika do profesionalca, na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Ples, balet i pozorište na ledu inspirisani su lepotom klizanja i osećajem “letenja” koje ne pruža ni jedan drugi sport.

Comments are closed.