Božićna tradicija u Meksiku

tradicija u Meksiku je malo drugačija

 

 Ranije se pokloni nisu uručivali u ovim trenucima, ali se tradicija poslednjih godina menja, pod uticajem Amerike. Čak je od nedavno i Deda Mraz stigao u Meksiko!

Kod većine onih iz engleskog govornog područja, prva asocijacija za ovaj praznik jesu jelka, Deda Mraz, pokloni i drugi običaji koji vode poreklo iz Evrope. Ipak, tradicija u Meksiku je malo drugačija i proslavlja se pod uticajem španske kulture, na koju su, razume se, Meksikanci dodali svoje „ukrase“.

Sezona božićnih praznika u ovoj zemlji proteže se gotovo čitava dva meseca i traje od 16. decembra do 2.februara. Pokloni se uručuju 6.januara, na dan dolaska kraljeva Isusu u jaslama. Od dana početka proslave ovog velikog praznika do 24. decembra, svake noći okuplja se posadas povorka koja uz običajne pesme proslavlja dolazak Božića.

tradicija u Meksiku je malo drugačija

 

Pastorelas je tradicionani oblik božićne zabave u Meksiku. Ova reč zapravo označava „malog pastira“, a datira iz davnih vremena kada su sveštenici, šireći hrišćanstvo, pokušavali da dočaraju lokalnom stanovništvu scene iz Biblije. Iz ove tradicije izašlo je mnogo šaljivih pričao nadmetanju dobra i zla.

Tradicija nalaže da sve porodice na Badnje veče (Noche Buena) prisustvuju ponoćnoj misi, pre povratka na familijarnu večeru u kasnim satima. Ranije se pokloni nisu uručivali u ovim trenucima, ali se tradicija poslednjih godina menja, pod uticajem Amerike. Čak je od nedavno i Deda Mraz stigao u Meksiko!

Bogatstvo i čarobni ukusi ove kuhinje još su jači za vreme praznika! Tamalese (meksičke sarmice čiji recept datira iz davnih vremena Maja) obavezno su posluženje za Badnje veče i Božić. 6.januar Meksikanci proslavljaju uz kolač rosca de reye  kružnog oblika, koji sadrži sušeno voće i druge začine. Obično se poslužuje uz šolju tople meksičke čokolade.

tradicija u Meksiku je malo drugačija

Što se tiče ukrasa, gotovo da su isti kao i naši, ali treba naglasiti da je božićnjak obavezan detalj u svakoj kući. Legenda kaže da je mlada, siromašna devojka, koja je otišla u posetu Isusu, kao poklon ubrala stabljiku korova. Susedi su je kritikovali, ali za poklon nije imala novca. Tada je rekla, da će se mali Isus obradovati svakom poklonu koji dobije od srca, makar to bila i obična trava. Kada je stigao u crkvu, korv je procvetao prelepu biljku crvenog lišća sa debelim, zelenim stabljikama. I od tada, ova biljka u Meksiku predstavlja simbol Božića.

Comments are closed.