Beograd očima stranaca

ada_ciganlija

 

ada_ciganlija

Činjenica da su poslednjih godina Turci najbrojniji strani turisti koji posećuju Srbiju, dala je inspiraciju za istraživanje. Malo zbog istorije, malo zbog znatiželje, a posebno zbog osećaja koji im uliva naša prestonica. Oni koji dođu jednom, vraćaju se, a to da su ovde „kao kod svoje kuće“ ne mogu da nadoknade boravkom ni u jednom drugom evropskom gradu. Razloga za posetu je mnogo: od istorijskih spomenika, kulturnog nasleđa, do mogobrojnih muzičkih manifestacija i prirodnih lepota. Još kad se uvere da su merak i inat najpoznatije turske reči u Srbiji – uživanju nema kraja!

Tridesetogošnji Hilmi Aydin Koksal, iz Adane sa jugoistoka Turske, u aprilu ove godine je prvi put posetio Beograd. Više od 2 000 km nije ga sprečilo da petodnevni prolećni odmor pretoči u jednu uzbudljivu beogradsku avanturu.

 

Kako si došao na ideju da posetiš Srbiju?

Slučajno. Nedavno sam čuo pozitivne utiske od strica koji je posetio Beograd i odlučio sam da se i sam uverim.

Iako je put iz Adane do Beograda avionom trajao samo par sati, Beograd ti poklanja još jedan sat više! :) Šta si prvo pomislio kada si sleteo u našu prestonicu?

belgrade_modern_hostel

Hm…kada sam sleteo na aerodrom bila je noć. Potražio sam taksi i već tad naišao na prijatnog čoveka koji mi je poželeo dobrodošlicu.  U putu do hostela upoznavao me je sa Beogradom, iako sam sve vreme imao čudan osećaj, kao da sam u svojoj zemlji…

Koliko dana ostaješ?

Ukupno pet dana, ali mi to nije dovoljno. (smeh)

Do sad si već posetio glavne turističke atrakcije. Šta ti posebno dopalo?

Poseban utisak na mene je ostavila zgrada parlamenta, ali tu je i Kalemegdan, Ada Ciganlija, Knez Mihajlova… Možda bih baš nju izdvojio, jer neverovatno podseća na Istiklal ulicu u Istanbulu.

narodna_skupstina

A šta kažeš za kuhinju?

Dopala mi se, ali je tako slična, a opet tako drugačija od turske. Probao sam ćevape, domaću rakiju, domaće palačinke, vašu „tursku“ kafu…

Beograd važi za evropsku prestonicu noćnog života. Slažeš li se? Kafana ili klub?

Nisam posetio sve evropske gradove, ni sve beogradske klubove, ali sam imao priliku da izađem sa prijateljima pre dve večeri… Obišli smo nekolicinu mesta, provodili se do jutra…i moglo je da traje duže… :) Prednost ipak dajem klupskoj atmosferi.

istorijski_muzej_srbije

Prvi put si u Srbiji. Šta si mislio o našoj zemlji, kulturi i ljudima pre dolaska? Da li se i kako, tvoje mišljenje promenilo?

Iskreno, ranije nisam znao mnogo o Srbiji, osim da je na Balkanu, i još ponešto…  Mada, imao sam priliku da čujem neka uvrežena mišljenja da se Srbi i Turci ne vole. Nasuprot tome, moje iskustvo je drugačije. U Beogradu sam stekao prijatelje, svuda vlada domaćinska atmosfera, a ja se ni u jednom trenutku se nisam osetio kao stranac.

skadarlija

 

Hoćeš li se vratiti u Beograd?

Definitivno hoću. Uz malo sreće, nadam se da će se to desiti uskoro.

belgrade_modern_hostel_1

Belgrade Modern Hostel
Belgrade Modern Hostel je smešten u Makedonskoj 21, preko puta Doma omladine, a na oko 200 metara od Trga Republike, Narodnog pozorišta i Knez Mihajlove ulice. Više nego uredan, simpatičan i funkcionalan prostor ispunjava potrebe najzahtevnijih turista.

Ocena gosta: 10! BMH_Original1

Vidi

 

Comments are closed.