Pod snežnim reflektorima

Pod snežnim reflektorima

 

Pod snežnim reflektorima

Zimske čarolije se bliže. Dobro se opremite (naročito ako ste početnik) i odaberite destinaciju! Ponude su šarolike i sve, do jedne, obećavaju nezaboravno skijanje!

Do pre desetak godina skije su bile daleko glomaznije nego danas, vezovi nestabilni, a pancerice malo sigurnije od običnih patika. Sada je sve mnogo jednostavnije…

Ski oprema je prilično skupa i stvara veliki problem na početku, jer većina misli da sve treba kupiti odjednom. Ski oprema podrazumeva: skije, pancerice i štapove, ski odelo, rukavice, kapu, naočare, a za najmlađe i kacigu. Za početak  je najbolje iznajmiti skije, pancerice,  štapove za početnike i na taj način smanjiti troškove. Ako vam se ovaj “beli sport” dopadne, razmislite o kupovini celokupne opreme.

Ski oprema je neophodna. Vreme na planinama ume često da iznenadi: od ekstremno niskih, do prolećnih temperatura, zato je najbolje da se oblačite “slojevito”. Nakon majce do tela i tankog džempera, završni sloj mora biti vodootporan, ali isto tako i apsorbovati vlagu i izbacivati je spolja. Ski odelo može biti kombinezon ili iz dva dela. Uloga ovog odela je da vas štiti od vetra, kiše, vlažnog snega, a da pri tome čuva vašu telesnu tempereturu. Pri kupovini, savetujemo vam dvodelna odela upadljivih boja (kako bi vas neko mogao uočiti zbog magle i loše vidljivosti). Prilikom kupovine, odelo obavezno probajte,  uradite nekoliko čučnjeva kako bi ste bili sigurni da li vam je donji deo po meri.  Neophodno je imati tople, vodootporne rukavice i da vam prsti u njima budu komotni.

Glavu i uši zaštitite kapom ili kacigom. Ekstremno niske temperature nameću potrebu za  maskom (od neoprena). Kacige su sve popularnije, a njihova zaštita višestruka: čuvaju od vremenskih nepogoda, povreda…

Dužina skije je posebna dilema: što je skija duža – stabilnija je pri većim brzinama, a što je kraća lakše je uvodimo iz zaokreta u zaokret. Kada birate visinu, gledajte da budu u nivou vašeg lica, između brade i nosa (idealno je ako su do visine usana). Što su duže to su stabilnije, ali i teže za upravljanje. Zato, početnici, dajte prednost kraćim skijama! Kako postajete iskusniji, možete kupovati duže.Na pravilan izbor dužine utiče stil vožnje i skijaško umeće, pa je zato najbolje poštovati preporuku proizvođača.

Vezovi su sigurnosni mehanizam koji pričvršćuje čizmu za skiju. Ponekad je ovo korisno, ponekad baš i nije. Većina savremenih vezova su, zapravo, „vezni mehanizmi“ koju su integrisani u samu skiju. Neretko se dešava da kupite skije i vezove u jednom paketu, umesto kao odvojene komponente.

Kada kupujete pancerice vodite računa o tipu koji vam odgovara. Za početnike se preporučuju mekše jer pružaju odličan oslonac i više odgovaraju sporijoj vožnji, dok iskusniji mogu pokušati sa čvršćom varijantom koja je gipkija i bolje se ponaša pri bržoj vožnji.

Naočare za skijanje vas moraju zaštititi od oštećenja vida, ultraljubičastih zraka, vetra i sunčevog odsjaja. Ponuda je i tek kako velika, a dve osnovne vrste su: regularne i one za osobe koje nose naočare za vid, odnosno, naočare koje idu preko naočara za vid.

Pod snežnim reflektorima

Iznajmiti ili kupiti? Pitanje je sad!

Ukoliko skijate jednom u sezoni i to manje od pet godina, a niste u prilice da svake ili, eventualno, svake druge godine obnavljate ski opremu, onda je bolje da je iznajmljujete. Ovo ne važi za pancerice, bez obzira na vaš skijaški staž. Posedovanje sopstvenog para pancerica omogućava vam da ih prilagođavate sebi uz pomoć posebnih jastučića za stopalo. Međutim, ukoliko ste strastveni skijaš i, pored zimovanja, odvajate i svaki slobodan vikend za ski avanture, svakako je najbolje da imate svoju opremu.

Ipak, izbegavajte da iznajmljujete opremu kod kuće. Pored toga što je glomazna za nošenje, mogu nastati i eventualni problemi ako nešto (daleko bilo) pođe po zlu! U tom slučaju ćete morati da zamenite opremu tamo gde ste je i iznajmili. Zato je naša preporuka da opremu iznajmite što bliže planini na koju idete.

Comments are closed.