Deja vu – Fenomen ili greška u mozgu?

deža vu

 

deja_vu

Šta je stvarno, a šta izmišljeno? Jesam li ovde već bio? Deža vu je „slučaj“ dovoljno složen za proučavanje i sasvim bezazlen da nas zbuni u neočekivanim situacijama.Kratak, prolazan osećaj, koji traje ne više od 30 sekundi, a 96% ljudi tvrdi da je bar jednom doživelo ovu pojavu.

Ova situacija ne samo da razotkriva funkcionisanje naše memorije, već prepoznaje i način na koji percepiramo šta je pravo a šta izmišljeno, san ili sećanje, kao i mnoge druge misterije naše svesti.

 

Već viđeno – deja vu

Podrazumeva isključenje, odnosno, sudar između objektivne nepoznanice i subjektivnog osećaja da vam je nešto poznato. Do sada je ovo bilo najbliže proučavano u vezi sa epilepsijom, jer se često dešava da pacijenti dožive ovu pojavu pre napada” kaže Kler Flerti-Kreg, neuropsihijatar i psiholog.

 

Već doživljeno – deža veku

Deža vu je osećaj da ste nešto već videli ili doživeli ranije, dok je deža veku isti taj osećaj praćen detaljima – poput prepoznavanja mirisa i zvukova. Zatim, tačno prepoznajemo šta će se desiti u sekundama koje slede. Dok većina ovu situaciju identifikuje sa prethodnom, racionalisti se opredeljuju za objašnjenja poput: “Slabo spavaš! Skrati izlaske! Smanji to pivo!…”.

 

Već osećano – deža senti

Hm, za one koji nikada nisu doživeli, ovu pojavu je teško objasniti. To su oni trenuci kada vam je reč “na vrh jezika” i imate osećaj da ste je izgovorili, a niste izustili ni reč. Poznato?

 

Već posećeno – deža visite

Situaciju da koja vam donosi osećaj da ste već bili u nekoj ulici, gradu, kući…doživljavamo ređe nego prethodne. Deža visite se odnosi na prostorne i geografske odnose, a deža veku na vremnske. Kakogod, racionalisti su i za ovaj fenomen pronašli logično objašnjenje:  ako ste mnogo čitali o mestu na kome ste osetili deža visite, sasvim je normalno da ćete ga i doživeti.

 

Nikada viđeno – žame vu

Da li vam se ikada dogodilo da određenu situaciju ili osobu ne možete da prepoznate? Čestitamo! Otkrili ste žame vu! Neki naučnici su ovo objasnili “umorom mozga”, jer se obično dešava u trenucima kada se očekuje da niste u situaciji da koristite mozak punim kapacitetom.

Comments are closed.