Vešti u otvaranju šampanjca

sampanjac kako otvoriti

sampanjac kako otvoriti

Uz šampanjac je uvek veselije, samo ga treba otvoriti, a ne povrediti ni sebe, ni nekog od prisutnih. Dobro, nije toliko strašno, ali zašto ne savladati i veštinu otvaranja šampanjca.

Penušavo vino drugim vrenjem u boci razvija ugljen dioksid, pa je mogućnost eksplozivnog izletanja čepa veća ako se radi o nestručnom otvaranju.

Boca šampanjaca pre otvaranje treba biti hladna što smanjuje dodatno vrenje i izlivanje šampanjca iz boce. Osim toga, pre nego što počnete, budite sigurni da neko bocu slučajno nije protresao.

Pripremite čaše u koje ćete izliti vino ako dođe do prolivanja. Nakon što ste s vrha boce odstranili poklopac, polako je nagnite. Ne zaboravite da držite palac na čepu kako u slučaju eksplozije ne bi odleteo u glavu nekoga od prisutnih.

Usmerite vrh boce dalje od prisutnih osoba i polako vadičepom izvlačite čep. Kad je čep skoro izvađen, zakrivite ga malo u stranu i ispustite vazduh koji se nalazi unutar boce. Zvuk bi trebalo da bude “šištav”, a ne praskajući.

Kad je šampanjac otvoren pomirišite ga kako biste proverili je li vino kvalitetno i još uvek u dobrom stanju. Čaše prvo napunite do pola, a kad se slegne pena dolijte do vrha.

Comments are closed.