Traminac – vino umesto parfema!

traminac

traminac

Tramin – osunčano, živopisno planinsko mestašce u italijanskoj regiji Alto Adige. Mnogobrojna austrijska populacija koja tu živi ga zove Termeno, a oblast Südtirol. Harmonični saživot je bitna odlika ovog mesta: italijanski duh & nemačka pedantnost, mesec & zvezda na zastavi mesta, sunčane zime & sveža leta, sveopšta harmonije suprotnosti!

Takvom okruženju prirodna selekcija je podarila nesvakidašnju biljnu blagodet – vinsku sortu crvenih bobica, od koje nastaje belo vino, Gewurztraminer, odnosno Mirisavi Traminac.

Slavu ove loze u novi život pronose nemački trgovci, starim srednjevekovnim „putem ćilibara“ i donose je u Rajnsku oblast (Nemačka) i Alsace (Francuska). U ovom području Mirisavi traminac dostiže svoju raskošnu mirisnu slast i zamaman ukus. Klimatske uslove za tu posebnost daju mu zaštitnički zapadni vetrovi planinskog lanca Vosges i svežina reke Rajne sa istoka.

Alzaški Gewurztraminer je nadaleko čuven i pravi se u dve osnovne izvedbe – kaosuvo belo vino sa geografskim poreklom i kao aromatično dezertno vino kasnih berbi. U Nemačkoj oblasti se proizvodnja donekle razlikuje, tamo je Gewurztraminer izrazito suvo belo vino.

Teorijski opisi za vino od Mirisavog traminca kažu da ga tipično odlikuje puno, strukturno telo i naglašena uljana struktura. U stvarnom životu, kad zavrtite vinsku čašu u kojoj iskri bakarno-žuti traminac, od mirisa belih ruža i gardenija vam se zavrti u glavi. Blagi, prirodnom fermentacijom stvoreni mehurići peckaju nepce, sa ukusom zrelog manga i breskve. Iz srca se u glavu prelivaju ideje o lepoti života, avanturi, slatkoj uživanciji. A nakon dva do tri gutljaja, oko vas se širi aura najlepšeg voćnog parfema i istočnjačkih začina.

Od maja ove godine, Mirisavi traminac se pravi u Srbiji, u vinariji Mačkov podrum, Irig. Na novom podneblju dobio je nove lepe odlike i specifičnost fruškogorskog terroir-a. Italijanski koreni, nemačko ime, francuska tradicija, sremački mangupski šmek, sa najlepših padina Fruške gore – receptura koja je već nadmašila vaša očekivanja!  Nemojte verovati da je Mirisavi traminac prekrasno novo belo vino zato što je to naš utisak. Probajte…

Comments are closed.