Monokl – misteriozno oko

misteriozno oko
misteriozno oko
 

Ne viđate često monokl u zadnje vreme? Ništa iznenađujuće! I zašto biste ih viđali i koristili? To su komplikovane sprave koje možete staviti samo na jedno oko i da pritom sami sebi iskoplikujete pogled na okolinu. Ipak, priznaćete da pružaju momentalnu transformaciju, a kao takav detalj mogu biti zanimljiv dodatak ekscentričnim džentlmenima.

Pojava monokla datira iz prve polovine 19. veka u formi metalnog kruga sa staklom. Sledi usavršavanje i prilagođavanje monokla oku, za veću udobnost i bolju vidljivost. Za one koji su to sebi mogli da priušte, vešte zanatlije su izrađivale ovu spravu naspram dimenzija očne duplje čoveka ponaosob, a uz njega je išla i traka sa posebnim mehanizmom za pričvršćivanje. Vrhunac popularnosti monokl dostiže početkom 20. veka kada su ga nosili predstavnici visoke mode, pripadnici srednjeg i visokog staleža.

Naravno, oni nisu rezervisani samo za muškarce, ali je istina da smo ih mi češće koristili. Verovatno zato što je ženama zaista bilo teško da izgledaju i da se osećaju privlačno sa komadom metala i stakla i to na jednom oku!

Bez sumnje, moderan čovek sa monoklom je samouveren i kao takav ima dovoljno smelosti da nosi sa sobom ovu spravu. Sigurnost da će ovaj mali pokretni detalj učiniti vašu pojavu drugačijom i posebnom, je ono u šta ne treba sumnjati. Međutim, u moru usaglašenih lica, monokl postaje predmet bojkota i pobune…

Moda 20. veka je napredovala brzinom svetlosti, a istom je i monokl nestao iz upotrebe. Na scenu ga vraćaju poznati pevači i zabavljači koji su sve vreme tvrdili da monokl predstavlja vrhunac stila i da je pravi izbor za ležerne kombinacije.

Dakle, može li čovek sa monoklom biti privlačan? Neverovatno, ali istinito – DA, MOŽE! Posebno ako je Manirist!

Comments are closed.