Kako se rukuje Manirist?

kako se rukuje manirist

kako se rukuje manirist

 

Rukovanje je nekako oduvek bilo namenjeno muškarcima.  Ženama su kroz vekove uglavnom bili upućivani blagi nakloni ili su im muškarci ljubili ruke u znak poštovanja. Stariji prvi pružaju ruku mlađima, žene muškarcima (mi smo u obavezi da skinemo rukavice, one nisu), a viši po položaju nižima po rangu. Rukujte se čvrsto, ali nemojte preterivati, jer rukovanje ne znači odmeravanje snage!

Običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, a postoje i krajevi u kojima rukovanje nikako nije primereno. Zato je poželjno da se upoznate sa pravilima rukovanja naroda sa kojim dolazite u kontakt. Isto tako, način i stil rukovanja variraju od osobe do osobe, a upravo te razlike dosta govore o ličnosti i karakteru.

Prilikom rukovanja, leva ruka se ne sme držati u džepu!
Ako su vam ruke zaprljane zbog nekog posla, treba se izviniti i rukovati se tek kada operete ruke.
Ako muškarac nosi šešir, prilikom rukovanja treba da ga skine (ako se rukuje sa ženskom osobom) i tek po završetku  rukovanja i razgovora ponovo stavi na glavu.

Gledajte u oči onoga kome pružate ruku i uvek se rukujte desnom rukom (šta god da držite u njoj – prebacite u levu). Stisak sa obe šake koristite samo ako vas neko baš dobro poznaje.

U poslovnom svetu rukovanje izražava visoku profesionalnost, kao i način stiska ruke. Iako moderni biznismeni praktikuju izrazito jak stisak – nemojte to činiti, neka bude umeren. S druge strane, slab ostavlja utisak pasivne osobe, što poslovni partneri sigurno neće ceniti.

Kako je rukovanje važno za međuljudski odnos, svetski naučnici su napravili i formulu za savršeno rukovanje koja glasi:  snažno stisnite i triput protresite!

Iako se prosečan čovek tokom života rukuje oko 15 000 puta, slažemo se da je ovaj čin zapravo mnogo više od ispružene šake. Rukovanje je poštovanje, uvažavanje, korak u novo poznanstvo, ali uvek predstavlja osobu, njenu kulturu i karakter.

Pristojnost u svetu:

  • Belgijanci se rukuju češće nego bilo koja druga nacija.
  • U Francuskoj se dug stisak ruke smatra nepristojnim. Nije poželjno ljubiti ruke ženama.
  • U Južnoj Africi se ceni dugo i čvrsto rukovanje. I Arapi vole dug stisak ruke, ali treba biti prilično mlitav i slab.
  • Japanci i Kinezi se češće klanjaju nego rukuju. Naklon u Japanu zavisi od statusa i starosti sagovornika.
  • U Indiji se pozdravljaju dlanovima sklopljenim kao za molitvi, prstima usmerenima ka gore. Dlanovi su prislonjeni na prsa, a sve je popraćeno rečju “namaste”, koja znači “klanjam se božanskom u vama”.
  • Rusi se često rukuju, a običaj je prethodno skinuti rukavice. Nemojte se rukovati preko praga jer bi to moglo donijeti svađu u kući.

Comments are closed.