7 grešaka koje pravimo pri vlažnom brijanju

tehnike brijanja

tehnike brijanja

„Novi“ ste u vlažnom brijanju? Ili ste u onom periodu kada planirate prvi put da sredite bradu? Ili možda želite da pređete sa električnog brijača na ručni? Ili ste jednostavno poželeli da se obrijete kao što je to radio vaš deda…? U svakom slučaju, u nastavku otkrivamo sedam grešaka na koje smo mi naišli (kao i njihova rešenja), a ukoliko ste i vi sami zapazili neku – obavestite nas!

 

Loša priprema

Greška koju prave mnogi od nas a posebno oni koji prelaze sa električnog brijača na ručni) je priprema kože za brijanje. Prskanje lice kapljicama vode nije dovoljno da se otvore pore i brada omekša. Istina je da vaše umivanje i hidratacija kože treba da traje dva – tri minuta.

Lice nežno umijte mlakom vodom (ne vrelom!) i sapunom za lice. Ukoliko imate problema sa aknama, budite pažljivi, jer energični pokreti mogu da pogoršaju situaciju.

 Nedovoljno pene

Pena za brijanje, u boci pod pritiskom, može izgledati kao odličan izbor za početnike, ali može biti i najgora odluka koju ste doneli u životu! Ovaj preparat može biti pun veštačkih maziva, stabilizatora i konzervansa. Zapamtite, koža je najveći organ vašeg tela i svaki dodatni nepotreban sastojak je samo još jedna šansa za nekom vrstom alergijske reakcije.

Preporučujemo da probate korišćenje sapuna ili kreme za brijanje koja se nanosi četkom. Možda ćete platiti neki dinar više, ali koža će vam sigurno biti zahvalna!

 

Ignorisanje prirodnog smera brade

Brada ne ide samo „napolje“ iz kože, već raste u određenom smeru. Pri trljanju brade možete osetiti razliku i promenu smera rasta na različitim delovima lica: neki pravci su grublji, neki prijatniji.

Zašto je to važno?  Brijanje nije samo uklanjanje brade i pri tome treba voditi računa da ne iritirate kožu. za početak brijaja je najbolje da brijač povučete u smeru rasta brade.

 

Jak pritisak brijača

Ovo je verovatno najčešća i najveća greška. Najprecizniji i najlakši zahvat žileta postiže se na ravnoj površini, dok pritiskajući pravite „rupu“ i na tom mestu možet izazvati iritaciju i neujednačeno brijanje.

Blago nagnite glavu na jednu stranu i prislonite brijač na drugu. Osećate? E, to je najveći pritisak koji treba da koristite.

 

Nepravilan ugao noža

Brijanje sečivom iz pogrešnog ugla je još jedna česta greška.  Pozicija brijača je za nož strma, tako da sama ivica bude prislonjena na lice. Pritom, ako niste vešti u ovome, ugasite muziku, zatvorite vode i isključite sve što vas može uznemiriti tokom ove akcije.

 

Brijanje suve kože i brade

Čak i oni najiskusniji u nekom trenutku pokušaju da obrijaju nenasapunjani deo brade.  To su oni „sitni“ delovi na uglu usana, dole ispod vilice ili tamo kod uha. Nažalost, ovo je savršen recept za posekotinu! Gde nema sapuna, pene, gela ili kreme za brijanje – brijač nema šta da traži! Čak i voda može biti lubrikant (u izuzetnim situacijama).

 

Ponavljanje

Ovo je loša navika većine muškaraca. Ponovno vraćanje brijača na isti deo kože može čak izazvati opekotine žiletom. Brijači nove generacije dizanirani su tako da pri samom naslanjanju na lice i jednim potezom uklone bradu najbolje moguće. Ako se i desi da propustite ivicu jednog poteza, možete je „zakačiti“ sledećim, koji će ići pored prvobitnog.

 

Ako obratite pažnju na sitnice i ispravite loše navike – sledi vam pravo uživaje u brijanju! Srećno!

Comments are closed.