Južna Afrika – izazov ili odmor?

juzna afrika

 

juzna afrika

Južnoafrička Republika ili samo Južna Afrika nalazi se na krajnjem jugu afričkog kontinenta, a njene obale zapljuskuju Atlantski okean na zapadu i Indijski okean na istoku. Zapadna obala je suva, dok je na jugu i jugoistoku semiaridna, sa vegetacijom oivičenom peščanim plažama i stenovitim uvalama. Nasuprot tome, subtropski severoistok ima bujne močvare i priobalne šume. Južna Afrika, od koje vizuelno zastaje dah, je zemlja ogromnih ravnica, planina, zlatnih plaža i neplodnih pustinja. 

 

Za ovaj poduhvat treba izdvojiti značajnu sumu za avionsku kartu i hotelski smeštaj i biti na stalnom oprezu, jer se u ovoj zemlji dnevno dogodi u proseku 50 ubistava i preko stotinu silovanja.

Gradovi su isto tako raznovrsni kao i pejzaž Južne Afrike. Izdvajamo one koji su se izdvojili kao domaćini na prethodnom fudbalskom prvenstvu.

juzna afrika

Bloemfontein je poznat kao pravosudno središte, a u njegovoj blizini su atrakcije poput nacionalnog parka Golden Gate i najstariji krater na zemlji Vredefort Dome.

Cape Town se nalazi na krajnjem jugu Afrike, između okeana i planina. Cape Town nosi ime po Rtu dobre nade koji se nalazi oko 45 km južno od grada.To je najstariji kolonijalni grad u Južnoj Africi, zbog čega ga Južnoafrikanci često zovu „grad-majka“.

rt dobre nade

Durban je grad poznat po zlatnoj milji – kilometarskoj plaži punoj restorana, kafića i klubova. U blizini je područje gde žive stanovnici plemena Zulu i mesto na kome su se sukobili s britanskim vojnicima.

Johannesburg zovu ‘gradom zlata’ i zelenila, poznat i kao New York Afrike. Na glavnom trgu se nalazi spomenik bivšem predsedniku Nelsonu Mendeli, a u Johanesburgu je i muzej posvećen istorijij aparthejda.

johanesburg

Nelspruit je grad okružen mnogim vrtovima, šumama i prirodnim rezervatima, u čijoj je blizini i poznati nacionalni park Kruger. U predahu od utakmica posetioci se ovde mogu opustiti u planinarenju ili obilasku planinskih klanaca na konjima.

Comments are closed.