Uz pomoć girja do odlične forme

Uz pomoć girja do odlične forme

 

Uz pomoć girja do odlične forme

Sudeći po temperaturama na termometru, sve više nas odustaje od trčanja, vožnje bicikla, fudbala i basketa na otvorenom… Još kad toplini doma dodamo i praznični meni, verovatnoća da ćemo u novo proleće ući ravnih stomaka je minimalna!  Željko Motika, sportista i profesionalni trener plivanja u školi Beoswim, nam otkriva sve ono što nas je zanimalo, a nismo imali koga da pitamo, o Sistemi, girjama, pravilnom vežbanju…

Uz brz, ali pasivan način života, neiscrpna tema o tome koliko je važna fizička aktivnost poprima oblik  apela, posebno kada su u pitanju mladi. Kao neko ko se čitavog života bavi sportom , kako komentarišeš  ovo „opredeljenje“?

Fizička aktivnost je veoma važna za normalno funkcionisanje organizma. Hipokinezija je jedan od osnovnih uzroka mnogih bolesti savremenog čoveka. Stara izreka kaže da “fizička aktivnost može zameniti svaki lek, a da ni jedan lek ne može zameniti fizičku aktivnost”, kao i da “kvaka koja se koristi ne rđa i ne kvari se”. Pored povoljnog uticaja na zdravlje, rast i razvoj, kao bivši sportista i takmičar, a sadašnji trener i pedagog, tvrdim da je fizičko vežbanje nezamenjiv instrument za pravilno vaspitanje dece svih uzrasta, naročito u prepubertetskom periodu, kao i u samom pubertetu. Važno je spomenuti i to da sportska nauka prepoznaje tri vida organizovanog fizičkog vežbanja, a to su: fizičko vaspitanje (opšta fizička kultura i sticanje zdravstvenih navika), rekreacija i sport; prva dva su visoko preporučljiva, za sve uzraste, a treći (profesionalni sport) je jako široka u kompleksna tema koju ovde nećemo otvarati.

Treniraš plivanje. Da li je to sport koji preporučuješ?

Svakako. Plivanjem sam se bavio do svoje 18. godine, i kao takmičar osvajao državna prvenstva u mlađim kategorijama. Sada radim kao plivački trener, i to je ,očigledno sport koji mi je, na neki način, obeležio život. Plivanje, kao bazični sport, pored već pomenutih blagodeti treniranja vrlo povoljno utiče i na prevenciju nastanka deformiteta kod dece, kao i na korekciju već postojećih. Sam boravak u vodi deluje umirujuće na nervni sistem, vežbe disanja jačaju pluća, razvija se kardio-vaskularni sistem… Plivači imaju mišiće koji su “jaki i mekani”, što omogućava veliku gipkost i pokretljivost u svim zglobovima. Dugogodišnje trenersko iskustvo dovelo me je do toga da razvijem poseban metod obuke, koji je visoko individualizovan, i pokazao se kao veoma efikasan kako kod dece, tako i kod odraslih, o čemu svedoče na desetine bivših neplivača koji su se po okončanju obuke zaljubili u ovaj sport.

Ruski sistem ili SISTEMA postaje sve popularniji kod nas. Kako je došlo do toga? Koja je prednost borlačkih veština u odnosu na ekipne sportove?

Prvo, ne bih poredio sportove na taj način, tj, ne bih rekao da su borilački sportovi “bolji” ili “lošiji” od nekih drugih, jednostavno, sve zavisi od toga šta osoba trenira i zbog čega. Ruski sistem treniram oko 3 godine, tako da o ovoj temi mogu pričati kao jedan od vežbača, o sopstvenim iskustvima i stvarima koje sam naučio, dok je za širu diskusiju verovatno najbolja osoba moj trener Miloš Malić, koji je glavni instruktor ruskog sistema u Srbiji.

SISTEMA nudi jedinstven metodološki pristup ne samo problemu borenja, nego problemu treniranja uopšte. U Sistemi nema kata ili formi, nema unapred naučenih tehnika, nema mistifikacije učitelja (trenera) ne postoje rangovi, pojasevi, zvanja i sl. Treniranje je usmereno na razvoj četiri osnovna principa (stuba) Sisteme a to su: disanje, forma (držanje tela) kretanje i relaksacija, a sama “tehnika” samoodbrane se spontano kreira u datom trenutku, za taj trenutak. Ovakav pristup borenju je jedinstven i ne postoji u drugim veštinama, i to je jedan od razloga zašto je Sistema iz godine u godinu sve popularnija u Srbiji.

Koliko su naporni treninzi i kome se preporučuju?

Treninzi umeju da budu fizički zahtevni, ali kako ovo nije sportska disciplina, i koncept treninga je nešto drugačiji, svako sebi dozira opterećenje i radi onoliko koliko mu u tom trenutku dozvoljavaju mogućnosti… to znači da ne postoji dril tipa : ”ajde, moraš, jače to slabići jedni “… i sl., već se trenira u jednoj, pre svega, drugarskoj atmosferi. Na treninge su dobrodošli svi fizički i psihički zdravi pojedinci bez obzira na pol, godine i prethodno borilačko iskustvo.

Da li, osim na fizičku kondiciju, bavljenje ovom veštinom utiče i na psihički trening ličnosti?

Kroz specifičan način treniranja u RUSKOM SISTEMU čovek dolazi u priliku da istraži sopstvene granice kako na fizičkom tako i na psihičkom, psihološkom, pa čak i duhovnom i emotivnom planu. Postoji ceo jedan segment sisteme koji se ne bavi borenjem, a to je tzv. zdravstveni trening, u okviru kojeg se radi na prilagođavanju tela i psihe na stresne situacije, na aktiviranju mehanizama koji nam pomažu da te situacije prevaziđemo. Čovek se uči da eliminiše prekomernu tenziju u mišićima (a to je najčešći oblik manifestacije psihičkog stresa), zatim da prepozna i savlada sopstveni strah (koji se, opet, manifestuje na puno različitih načina), da potpuno i pravilno diše, telo se navikava na udarce kroz različite masaže i sl… Posle par godina ovakvog treniranja, svakodnevni problem postaju mačiji kašalj, čovek ponovo osvaja kontrolu nad sopstvenim telom, teže ga je izbaciti iz takta, stiče veću kontrolu nad sopstvenim ponašanjem… Sve ovo dovodi do toga da će negativni efekti svakodnevnog stresa na naš organizam biti značajno umanjeni, tj. razvićemo mehanizme za prevazilaženje istih. Niko ne kaže da će osoba koja trenira Sistemu imati manje problema u životu ili da će odjednom nekim čudom nestati sav stres i negativne stvari iz njenog života, naprotiv, sve te stvari će biti i dalje tu, ali bar će ta osoba imati način kako da se sa njima nosi.

Uz pomoć girja do odlične forme

Pored ruskog sistema, tu su i „ruska zvona“ ili girje. Sprava za vežbanje koja, takođe, stiže iz Rusije, namenjena treninzima u teretani, na otvorenom ili kod kuće.  Koja je prednost girja u odnosu na tegove?

Najvažnije je da najpre jasno definišemo cilj treniranja, pa da onda prema tome odredimo najbolji metod za stizanje do cilja I naravno najbolji alat koji ćemo koristiti u tom procesu.Sprave koje koristimo u teretanama su napravljene na takav način da omogućavaju precizno doziranje opterećenja, ali u ograničenom opsegu pokreta. Vežbač iz nedelje u nedelju povećava opterećenje na spravi i razvija snagu mišića, ali samo pod jednim određenim uglom, i u određenoj dužini skraćenja mišića. U prevodu, to znači da čovek koji je “jak” u teretani na određenoj spravi kada “izađe” iz te sprave, i pokuša da npr. pomogne drugaru da iznesu frižider na 3. sprat, neće moći tu svoju “snagu” da funkcionalno upotrebi.

Postoje takmičenja u dizanju tegova kako na Olimpijskim igrama tako i na svetskom nivou u različitim disciplinama (weight i power lifting), pa sportisti koji se takmiče uglavnom treniraju da podignu što veći teret po propisanim pravilima. Za njih je logično da vežbaju sa tegovima i na spravama jer se u tome i takmiče.

Ukoliko se osoba bavi npr. bodibildingom, cilj treniranja je usmeren ka estetskoj komponenti (kako će mišići izgledati, koje će biti proporcije i sl.), dok je funkcionalnost u drugom planu. Bodibilderi u poslednje vreme sve češće koriste girje, ali uglavnom radeći tradicionalne vežbe koje mogu raditi i sa običnim tegovima.

Postoji, naravno, i sistem vežbanja sa girjama koji je usmeren ka funkcionalnosti i razvijanju atributa potrebnih za npr. borilačke sportove. Jedan od najboljih instrukcionih materijala koje sam imao prilike da vidime je THE FORGE, instruktora Sonija Puzikasa, koji je međunarodni instruktor Sisteme i dobar prijatelj našeg kluba. Imao sam priliku u dva navrata da treniram sa njim i ono što nam je pokazao je zaista neverovatno.

Rad sa girjama pored mišića jača i tetive, i vezivna tkiva, veća je sloboda pokreta u odnosu na tegove (bucice) i sprave, angažuju se mišiće za stabilizaciju pokreta, jača se stisak i možeš da se igraš do mile volje i da “izmišljaš” vežbe koje su ti potrebne…

Kome se preporučuje ovaj vid vežbanja i da li se može izvoditi samostalno ili je potreban nadzor trenera?

Girjama mogu trenirati svi, od rekreativaca početnika, pa do vrhunskih sportista. Najvažnije je, naravno, pravilno dozirati opterećenje i naučiti pravilno tehniku izvođenja pojedinih vežbi. Ukoliko ste početnik i nemate prethodnog iskustva, moja preporuka je da obavezno u početku vežbate uz nadzor trenera, kako biste predupredili eventualne povrede i kako bi vežbanje bilo efikasno. Takođe je važno da pravilno rasporedite periode naprezanja i periode odmora, kao i da se pravilno hranite dok vežbate, a to su sve stvari o kojima trener treba da vodi računa.

Koliko su girje opasne i da li su opasne?

Ukoliko se ne koristi kako je predviđeno i spajalica može biti opasna. Šalim se, naravno, ali za girje važi ista stvar kao i za sve druge rekvizite: vežbajte pametno, (čitaj: strpljivo!) pravilno dozirajte opterećenje, pravilno savladajte tehniku izvođenja vežbe, teže vežbe izvodite uz asistenciju… Ukoliko se ispoštuju osnovni principi, nema razloga da girje budu više ili manje opasne od bilo kog drugog rekvizita.

Gde mogu da se nabave girje i koju bi težinu za početak preporučio za muškarce, a koju za žene?

Girje se u poslednje vreme mogu nabaviti u gotovo svim prodavnicama specijalizovanim za prodaju sportske opreme, ili ih možete naručiti od ljudi koji ih izlivaju (moguće je naći proizvođače i uvoznike na internetu). Nalazimo ih u rasponu od 4 do 48 kg (ukoliko se izlivaju moguća je bilo koja kilaža). Ne bih se usudio da napamet preporučujem težine, jer, kao što sam već više puta naglasio, doziranje opterećenja zavisi od trenutnih fizičkih sposobnosti vežbača, prethodnih povreda i sl…

Da li postoji starosno ograničenje u vežbanju girjama?

To pre svega zavisi od fizičke pripremljenosti i zdravstvenog stanja pojedinca koji vežba. Ukoliko je opterećenje pravilno dozirano, nema razloga da i stariji i mlađi uživaju u otkrivanju novih načina vežbanja.

Šta misliš o radu dece sa girjama?

Protivnik sam bilo kakvih “težina”u radu sa decom, uključujući tu i sve tegove, sprave iz teretane i sl. Deca treba da vežbaju težinom sopstvenog tela, a tegovi dolaze tek kasnije, i to kao dopunsko sredstvo u treningu.


 

O školi plivanja, programu rada i trenerima više informacija možete pronaći:

ovde

 

Comments are closed.