Nisam ljut – muškarac sam!

ljuta_hrana

 

zasto muskarci vole ljuto

Biber, tucana ljuta papričica i čili su samo neki dodaci jelima koje Maniristi ne zaobilaze. Svako od nas se bar jednom zapitao zašto žene nisu toliki ljubitelji ljute hrane. Neki tvrde da žene jednostavno ne mogu da podnesu peckanje i bol koji ljuta hrana izaziva. Međutim, postoji naučno istraživanje na temu zašto baš muškarci vole ljuto.

Nauka se pozabavila pitanjem zašto ‘’pravi muškarci’’ vole ljuto i ispostavilo se da ima nešto istine u toj tvrdnji. Naime, tim fracuskih stručnjaka sa Univerziteta u Grenoblu sproveo je eksperiment čiji su rezultati pokazali da muškarci koji vole ljutu hranu imaju viši nivo testosterona od proseka. Ljuta papričica i začinjena hrana pored uživanja, podiže nivo testosterona. Do sada, testiranje ovog tipa rađeno je samo na pacovima, ali naučnici tvde da ljudi, tačnije muškarci, imaju sličnu reakciju.
Visok nivo ‘’hormona muškosti’’ odgovoran je za sklonost rizičnom ponašanju, zapravo avanturističkom, kao i za visok stepen agresivnosti, ali i izražen seksualni nagon. Muškarci sa visokim nivoom testosterona su dominantniji, što ih često dovodi do situacije da ih okolina smatra ‘’alfa mužjcima’’.

Profesor Loran Begu koji je vodio istraživanje kaže: ’’Dokazali smo povezansost između nivoa testosterona i količine ljutog sosa koji su oni koji su učestvovali u eksperimentu  spontano i svojevoljno dodavali hrani. Osim toga, ispostavilo se da nivo testosterona prati i subjektivan doživljaj ispitanika o ljutini hrane koju su upravo degustirali.’’

Koliko god delovalo banalno, ovaj eksperiment zapravo pruža uvid u biološku osnovu ukusa, sklonosti ka određenoj hrani, ali i hormonskim  promenama na koje naše telo reaguje po unos određenih namirnica.
Jedinjenje iz čili papričica, kapsaicin, u telu se vezuje za receptore odgovorne za osećaj bola, proizvodeći karakterističan osećaj peckanja. Nakon što unesemo nešto ljuto u organizam, dešava se niz fizioloških promena, počinjemo da se znojim, puls se ubrzava, ponekad i suze krenu, ali se pojačano luče hormoni povezani sa osećajem zadovoljstva i uzbuđenjem- adrenalin i endorfini.

Zato: što ljuće – to bolje!

Comments are closed.