Lako do Cider-a!

cider_jabuka

 

cider u domacoj radinosti

Najpre moramo da vas obavestimo da na kraju ovog članka nema ništa da se kupi!  Drugo, ovo je prijatan napitak kojim ćete iznenaditi ekipu ili svoju lepšu polovinu, ne zahteva poseban alat ni veštine. Dovoljno je malo volje i pohvala neć izostati!

Skoknite do prve radnje po sok od jabuke u plastičnoj ili staklenoj flaši (jedino je važno da nema one silne konzervanse jer oni mogu sprečiti fermentaciju, dodatni vitamin C može da prođe) i suv pekarski kvasac. Uz to, potrebna vam je kašičica i slamčica. Dobro primećujete, baš ništa više!

Lako do Cider-a!

  1. Slamčicom otpijte par centimetara soka.
  2. Pažljivo dodajte skoro punu kašičicu suvog pekarskog kvasca, bez mućkanja.
  3. Vratite poklopac i dobro stegnite kako gas koji se stvara ne bi ispario.

I to je to! Ostalo je samo da pročitate još nekoliko članaka svog omiljenog magazina (Manirista, naravno) i da spremite nešto za grickanje.

Nakon par sati, primetićete da je sok mutan i to je normalno, zbog kvasca koji stvara ugljen dioksid. U ostalom, ne postoji ništa nezdravo u maloj količini kvasca. Ima još jedna dobra stvar: ako ne popijete sve, nakon dan ili dva u frižideru Cider će biti još bolji!

Do služenja, flašu uvek držite u frižideru, što će sprečiti njeno pucanje.

Da se razumemo, ovo nije napitak za izložbu ili takmičenje. Bolje rezultate dobićete od svežeg soka od jabuke, vinskog kvasca i malo više posla i znanja. Ali, ono što sigurno znate je da je ovo osveženje savršeno zdravo, bez konzervansa i hemikalija, samo sok i kvasac.

Živeli! Očekujemo utiske!

 

Comments are closed.