Kravata kao modni detalj ili… nešto drugo?

kravata

kravata

Kažu da „loš“ izbor kravate može da pokvari i najlepše odelo. Pokušaji da se popularnost ovog opšte prihvaćenog simbola muške uglađenosti i ozbiljnosti održi, nisu uvek bili plodonosni, a kravata je (po mišljenju mnogih) rezervisana za antikvarnice, muzeje, pozorišta i galerije.  Ako je bila dovoljno dobar detalj za Oskara Vajlda, nema razloga da im se protivimo! Baš suprotno – hajde da ih oživimo!

Iako su ranije bile neizostavni deo poslovnog stila oblačenja, danas kompanije ne nameću obavezan dress code za muškarce, te je, definitivno, stvar izbora! Ako izuzmemo neke fetiše, kravata je verovatno jedina stvar na svetu koja voli da bude vezana i to baš u čvor!

Smatra se da su kravatu izmislili Hrvati, a Evropom se raširila u XVII veku zahvaljujući hrvatskim vojnicima oko čijih vratova je postala prepoznatljiv modni detalj. Kicoški nastrojeni Francuzi tog doba su je među prvima prihvatili, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom „croate“. Pod istim ili sličnim nazivom širila se i po drugim zemljama kontinenta.

Vremenom je počela da nas predstavlja. Podjednako su je birali poslovni i romantični, umetnici i službenici, mlađi i stariji, ali uvek: muškarci sa manirima!

Koliko god vam odabir kravate nije važan, ne želite ili ne možete da naučite da je vežete, sigurno je da takvo umeće govori dosta o vama.

Jedan veliki plus dobiće od lepšeg pola muškarac koji nosi kravatu!

Comments are closed.